Brannøvelse

Oppsummering av Brannøvelsen for Høvikåsen 30.8.2017


Sted: Idrettsbanen

Tidspunkt: Kl.16 og kl.18


Antall frammøtte kl. 16: 16 pers og kl.18: ca. 50 pers inkl. en del barn 

Instruktør: Uno Henriksen fra Norsk Brannvern1. del av øvelsen bestod av Teori og Praktisk informasjon


Uno startet med å stille spørsmål: « Hva må være til stede for at brann skal oppstå?»

Svar: Brennbart materiale, varme og oksygen.


Alt brenner bare temperaturen er høy nok. Det frigjøres gasser som er svært farlige. Røyk dreper, så skulle det være røykutvikling i trapperommet, ikke tro du kan komme deg uskadd gjennom der. I en brann i Urtegata i Oslo omkom det mange personer p g a røykforgiftning – de ble funnet i trappen. De som ventet i leilighetene, ble reddet.


Viktig med riktige Røykvarslere (RV) og typen Optisk RV er det beste. De reagerer tidlig, noe som selvsagt er avgjørende ! Det anbefales at man bytter fra ioniske RV til optiske, hvis man da ikke vil ha begge deler. Har man kun ioniske RV, går det for lang tid før de varsler, og da kan det være for sent.

Uno anbefaler RV i soverom, gang og stue men ikke på kjøkken med mindre du har et stort kjøkken. De er lett påvirkelig av matos

og vil ofte føre til at man blir irritert ved unødig piping og fjerner batteriet. Det finnes dog noen spesial RV til dette bruk, som er ganske kostbare.

Ellers kan det være smart å installere ‘komfyrvakt’ som er påbudt i alle nye kjøkken. Pris varierer: Ca. 3000 – 5000 kr.Tar det fyr i en fettgryte: for all del, ikke hell på vann! Det er ekstrem varme i gryta, vann vil synke og begynner å koke, damp stiger opp og fører til en livsfarlig situasjon !

1 liter vann gir 17 000 liter damp !

Hvis du skal bruke en fettgryte, så legg et lokk ved siden av så du raskt får tak i det hvis fettet tar fyr ! Hendene dine er beskyttet av lokket når du legger det på.

La det ligge på til gryta er avkjølt, da unngår du at flammene blusser opp igjen, og unngår at du brenner deg på hånden.


Brannteppe kan også brukes i en slik situasjon, likeså slokkeskum, mer om disse lenger ned.Med godt og riktig utstyr kan vi slukke branntilløp, men har det utviklet seg til brann, er det Brannvesenet 110 som gjelder !


Loft, samt kjellere med boder kan være en risiko – vær nøye med kjellerdørene som skal være lukket, alltid !

Brenner det i kjeller og dørene står åpne, tar det kort tid, før trapperommet fylles med farlig røyk.


Ved en antennelse, tar det max 2,5 minutter før det er åpen flamme !


Litt om EL-biler: MÅ være tilkoblet eget anlegg !! For all del: Bruk aldri skjøteledning inne fra en leilighet og ut gjennom et vindu for å lade bilen !

I garasjer for flere biler, bør EL-bilen stå nærmest døra. Brann i EL-bil oppstår først og fremst ved kraftig kollisjon.

El-bil-batteri som begynner å brenne og senkes i sjøen, vil fortsette å brenne !


Vi får mer og mer elektriske apparater og elektronikk i våre leiligheter. Veldig viktig: Lad aldri mobiltlf. eller annet på soverommet om natten ! Laderen befinner seg som regel lavt, kanskje nede ved gulvet. Skulle det oppstå varmeutvikling i den, så husk at hodet ditt med nese og munn er mellom lader og RV i taket (evt. høyt oppe på veggen); det kan ta tid før man våkner og da har man allerede begynt å puste inn blåsyre, hvilket er livsfarlig !
Ta alltid ut stikk-kontakten når du har brukt kaffetrakter, vannkoker osv.

Bruk ikke skjøteledning i skjøteledning, men få heller en elektriker til å legge opp flere kontakter i veggen.


Elektriske apparater som tar mye strøm, som f.eks. ovner: sett alltid kontakten rett i veggen og ikke i en skjøteledning. 

Skal du kjøpe ny skjøteledning, evt. med mange kontakter, kjøp alltid de som er innpakket, isteden for slike som ligger løse i billig-kasser i butikken. Å kjøpe billig, kan bli dyrt !

I det hele tatt, vær nøye med å sjekke at elektriske artikler er godkjent og trygge. Spør noen som vet.


Uno spør oss: « Hva gjør vi hvis en person tar fyr?» Vedkommende vil sikkert få panikk og begynne å løpe rundt.

Det som da skjer er at flammene vil stige oppover og etter hvert nå hodet, noe som selvfølgelig er det verste. Dessuten vil flammene få mer tak p g a mer oksygen.

«Få ham / henne ned !! I verste fall, spenn bein hvis vedkommende ikke vil høre !» Har du brannteppe, kast det over, evt. et ullteppe, men for all del ikke noe syntetisk stoff, da det vil smelte seg inn i klærne og etter hvert huden. Har du vann eller annet slokkemiddel, så bruk det du har.


2. del av øvelsen var den Praktiske:


Brannteppe

Vi fikk demonstrert bruk av brannteppe på flammer i et kar – gå mot flammene med vinden hvis det blåser. Hold teppet opp foran deg og legg det oven ifra og oppå flammene.

Det tåler svært mange grader og ilden blir utrolig raskt slukket, men obs.! det kan blusse opp igjen hvis du fjerner teppet med en gang.  La det ligge en stund. Dette kan brukes på alle typer branntilløp, også på kjøkkenet på komfyren etc.

Viktig: Har du brukt brannteppet en gang, må du investere i et nytt ! Det brukte teppet skal ikke i vanlig søppel, men leveres på miljøstasjon. Når du har kjøpt et brannteppe, ta det ut av plasten og heng det opp på kjøkkenet, i den røde posen – lett tilgjengelig og gjerne litt høyt – slik at du enkelt kan få tak i de to sorte båndene som henger ut av posen, et bånd i hver hånd og rykk til. Teppet vil da folde seg ut. Dette er viktig hvis du skal ha en sjanse til å slukke et branntilløp. Da må vi handle raskt !Slukkeskum   

Er godt egnet for deg som ikke klarer å håndtere et tungt skumapparat – alle kan bruke dette, da det er som en vanlig stor sprayboks. Svært god idè å ha en slik boks stående på kjøkkenet for oss alle da dette også kan brukes ved alle typer branntilløp, også til fett, elektriske apparater etc. Slukkeskum finnes i ulike typer, velg den med sort kork (klasse A, B og F, forklaring nederst i dette skriv).

Fin å ha også i bilen og på hytta da den tåler ned til 30 minusgrader.

Vi får demonstrert flammer i et kar som slukkes effektivt med slukkeskum. Boksen skal holdes i ca. 45 graders vinkel og hold en avstand på minimum 1 m. (‘Sikt mot roten av flammene’, står det på boksen. Videre står det at ‘skummet inneholder ingen farlige drivgasser eller helseskadelige kjemikalier’).

Vi ser at skummet legger seg som en hinne på væsken i karet og lar seg ikke tenne igjen.


Skumapparat

Alle som ønsket det, fikk prøve å slukke heftige flammer i det store karet som var fylt med vann som ble oppvarmet med strøm og tilført gass.

Hold fast med en hånd under håndtaket og riv ut splinten, løsne slangen nederst (ved gulvet / bakken) og hold så langt ut på slangen som mulig, gå mot flammene men ikke nærmere enn ca. 3 m når du sikter med slangen og klemmer de to sorte pendlene (håndtaket) sammen. Da utløses skummet – sikt langt nede, ikke på toppen av flammene (!) og følg på / beveg deg nærmere etter hvert som flammene minsker. Tømmes vanligvis i løpet av 11 sekunder !


Et skumapparat bør være på 6 liter minimum klasse 21 A, og Uno anbefaler skum istedenfor pulver. Et pulverapparat har en holdbarhetstid på 10 år riktig nok, mens skumapparat garanteres i 5 år og trenger ikke og snues hver 3 mnd. slik pulverapp bør. Prisen er nogen lunde lik, men utløses pulverapparat gjør det stor skade på omgivelsene. Pulveret trenger seg inn over alt, i PC’n og annen elektronikk, til og med innenfor lister ! Forsikringsselskapene regner at det vil koste 100 000 kr i rensing av en leilighet på 100m2 ved bruk av pulverapp. Det har hendt at noen skulle more seg ved å løse ut et slikt apparat, og så ble det allikevel ikke så moro lenger …….

Men skumapparat tåler ikke frost, så i bil, i båt og på hytta, er det best med pulver for den sakens skyld. I tillegg veldig smart med slukkeskum og brannteppe.

På apparater vil du se bokstavene:


A som betyr: kan slokke branntilløp i faste stoffer som tre, papir, møbler etc.

B   «       «     :  «        «     branntilløp i væsker som bensin, oljer, fett

C   «       «     :  «        «     branntilløp i gasser (lite aktuelt i vanlige hjem)

F   «       «     :   «       «     branntilløp i fett / matoljer


Til deg som ikke klarer å løfte på slukkeapparatet ditt, få hjelp til å plassere det i gangen slik at andre kan finne det raskt om det skulle være nødvendig. Skulle uhellet være ute, så har man ikke tid til å begynne å lete i skuffer og skap etter utstyr.

   

Jeg legger til: Mitt skumapparat som ble levert av Norsk Brannvern sist desember har påskriften 27A og bokstavene A og B

Min slukkeskum-boks levert av N. Br.vern har sort kork, heter ‘Slukkeskum MultiPro’ og er produsert i Norge – det står «Den norske orginalen». Det står også på boksen at den erstatter ikke påbudt manuelt slukkeutstyr (skum – eller pulverapparat minimun 6 liter, evt. brannslange).

Selv har jeg en slik boks på kjøkkenet, i min kjellerbod og i bilen. Jeg har også gitt bort slike i julegaver, noe som har vært svært populært. Det er ikke så mange som kjenner til denne boksen.

På kjøkkenet mitt henger også brannteppet. Alt dette gjør at jeg føler meg tryggere, særlig nå når jeg har sett verktøyet demonstrert og selv testet slokkeapparatet.


Flere som overvar brannøvelsen ønsket å skaffe seg brannteppe og slukkeskum. Gi beskjed til styret i din blokk hvis du ønsker noe av dette, og så kan jeg ta imot en samlet bestilling fra hvert sameie og formidle videre til Norsk Brannvern.   
Vi benytter også anledningen til å følge opp styrets anmodninger angående brannvern: Gamle slokkeapparat må byttes etter 5 år – sørg for å oppdatere! Forsøk å være tilstede når Norsk Brannvern kommer på sin årlige kontroll i januar (som regel) og følg opp det de sier du evt. må rette på. Du som har brannluke på balkongen: Unngå å sette møbler over, og få sjekket at den ikke har rustet fast. Unngå å sette personlige eiendeler i fellesarealene, men hjelp til med å holde trapperom og kjellerganger ryddige og fri for brennbare ting.


Vi har alle et ansvar for oss selv, men også for våre naboer når vi bor i samme bygg.

Jeg synes denne brannøvelsen var veldig nyttig, og jeg håper at du synes det samme !


Takk til de som viste sin interesse og møtte opp på brannøvelsen !


Styret